Főoldal» Cikkek» Ötlettár az élethez» Önfegyelem

5 apró dolog önfegyelem-hiányban szenvedőknekAz emberek egyik legnagyobb nehézsége az önfegyelem hiánya. Vannak elérendő céljaink, vagy olyan szokásaink, amiken változtatni szeretnénk, de nincs elég önfegyelmünk ezek megvalósításához.
Amikor pedig nem sikerül elérnünk a célunkat, magunkat okoljuk. Ilyenkor padlón vagyunk, mivel nem tudtuk végigvinni a tervünket. Emiatt kudarcélményünk lesz és lassanként elkönyveljük magunkban azt a sajnálatos tényt, hogy nincs elég önfegyelmünk.
Ötletforrásként álljon itt 5 tanács arra az esetre, ha az előbb említett helyzetbe kerülsz:
1. Bocsáss meg magadnak

Senki nem tökéletes; te sem vagy az. Fontos megérteni, hogy önmagad gyötrése csak rosszabítja a helyzetet. Vegyél egy-két mély levegőt és engedd el magad. Bocsáss meg magadnak és lépj tovább.
2. A motivációra koncentrálj

Mit is értünk önfegyelem alatt? Tulajdonképpen azt a képességet, hogy rá tudod venni magadat valamilyen számodra fontos dolog megtételére. Ez pedig többnyire valamiféle motivációt igényel. A következő dolgokra összpontosíts: Miért tűzted ki ezt a célt? Hogy tudod motivációdat fenntartani, amikor nehézségeid vannak? Találj nyomós indokot céljaid elérésére és írd le ezeket. Vonj be másokat is a terveidbe az elejétől fogva! Ez már önmagában is arra ösztönöz, hogy végigvidd, amit elhatároztál. Sőt, mi több, így mások is tudnak majd támogatni, és segítenek "számon tartani" önmagadnak és másoknak tett ígéretedet. Emlékeztesd magad ezekre az indítékokra - mint motivációs forrásokra - mikor nehézségeid támadnak. Ezekre koncentrálj és ezek "húzni" fognak céljaid elérése felé. Ez a "módszer" sokkal hatékonyabb, mintha görcsösen az önfegyelem megteremtésére és fenntartására koncentrálnál. 3. Tedd könnyűvé a dolgod

Nem könnyű önfegyelmet gyakorolni, ha nehéznek tűnik a kitűzött feladat. Segíts magadon és könnyíts a dolgon. Nehezen veszed rá magad a tornára? Akkor kezdetben csak 5 percet tornázz! Felmerülhet benned a kérdés, hogy ennek ugyan mi értelme van? Többek között az, hogy ezzel egy szokást alakítasz ki, viszont nem fogod az álomsúlyodat másnapra elérni. 5 perc nem sokat javít az egészségeden, viszont így könnyebben ráveszed magad a tornára. Ha 30 napon át kitartasz, akkor ezzel kialakítod a mindennapi torna szokását. Ahogy egyre jobban "belejössz" a tornába, egyre könnyebb lesz ezt az öt perces időszakot fokozatosan kibővíteni, és később már komolyabb célokat is el fogsz tudni érni. 4. Élvezd azt, amit csinálsz

Nehéz rávenni magad egy olyan dolog megtételére, amit igazából utálsz csinálni. Találj benne valamit, ami élvezetes a számodra. Ha például nem szívesen szánod rá magad hosszabb testedzésre, akkor hallgass közben valami jó zenét, találj egy "sporttársat", akivel jól el tudsz beszélgetni, vagy egy számodra gyönyörű helyet a természetben, amiben gyönyörködni tudsz. Ha más nem is, de egy olyan környezet, ahol igazán jól érzed magad, mindig segíthet.
5. Ismételj

Bármennyire jól is menjenek a dolgok, majdnem elkerülhetetlen, hogy néha- néha kudarcot vallasz. Sajnos sokan azt gondolják néhány kudarcélmény után, hogy nekik bizony nincs elég önfegyelmük, és emiatt feladják a dolgot. Pedig ezek csak "bukkanók" az úton. Ilyenkor állj talpra, és folytasd onnan, ahol tartottál!
Leo Babauta egy Guam-ban élő író, hat-gyermekes családapa, és a Zen Habits weboldal tulajdonosa.
Írta: Leo Babauta

 
 

 
Kategória: Önfegyelem| Hozzáadta:: Hodildi(2013-07-31) W
Megtekintések száma: 369 | Címkék (kulcsszavak): önfegyelem, ötlettár, önuralom | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
 
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
 
   
Copyright MyCorp © 2018