Főoldal» Cikkek» Ötlettár az élethez» Ötlettár

A kitartás tanulható?


 

A kitartás tanulható?                                                                                    

3 könnyen elsajátítható technika a kitartás erősítéséhez

 

Előfordult már Veled, hogy belekezdtél valamibe és az út vége előtt (vagy akár félúton) elfogyott a lelkesedésed, kitartásod és feladtad?

A mostani cikkben megosztok 3 olyan egyszerű technikát, amit akár azonnal alkalmazhatsz és beépíthetsz az életedbe, amelyek által kitartóbbá válhatsz a mindennapokban.

Sok embert ismerek akiknek nagyon jó ötleteik vannak, lelkesítő célokkal rendelkeznek, de valahogy nem viszik végig amit elkezdtek, feladták a célvonal előtt.

Ennek az egyik oka a kitartás hiánya.

A kitartásról Winston Churchill jut eszembe, aki a második világháború legsötétebb napjaiban a következőket mondta:

„Soha, soha, soha ne add fel”

„Ha a poklon mész keresztül, haladj tovább”

Mit is tanulhatunk ezekből a Winston Churchill idézetekből?

Talán azt – figyelembe véve az idézetek „születési körülményeit” –, hogy ha van egy célod amire vágysz és el akarsz érni, akkor a sikered egyik titka az lesz, hogy meg tudod őrizni kitartásodat, elkötelezettségedet nem csak azokban az élethelyzetekben amikor felfelé ível a pályád és minden jól megy, hanem akkor is amikor valamilyen nehézséggel, akadállyal találkozol. Függetlenül attól, hogy ezek az akadályok belső (például félelmek, halogatás) vagy külső eredetűek (például szakmai segítség, pénz hiánya) a lényeg, hogy ezek többségén kitartó munkával át tudsz törni. Ehhez elengedhetetlen a kitartás, mint szokás és hozzáállás elsajátítása. [pullquote right]Ehhez elengedhetetlen a kitartás, mint szokás és hozzáállás elsajátítása.[/pullquote]

Vegyük például Thomas Alva Edison élettörténetét alapul a kitartás, mint szokás fontosságára. A Wikipedia szerint nevéhez 1093 db szabadalom kötődik, ezek közül az egyik a szénszálás izzólámpa volt. A hiedelmek szerint nagyjából a 10000. próbálkozásra sikerült azt a gázösszetételt megtalálnia amiben a szénszál hosszú ideig tudott az izzás mellett fényt is kibocsátani. Gondoljunk csak bele, mi lett volna, ha Edison a 2. vagy a 2500. vagy éppen a 9999. próbálkozásnál feladja?

A következő, azonnal alkalmazható technikák sokat segíthetnek abban, hogy fejleszd a kitartásodat az életed bármely területén:

1. Technika: pontos célkitűzés és a „miért” kérdés

A célkitűzésről több blogbejegyzést is terveztünk, mert talán ez az egész önfejlesztés kiindulópontja: pontosan meghatározni, hogy mi az amit akarsz, amilyen részletesen csak lehet.

Pl.: 2012-ben felkészülök, részt veszek és lefutom a Budapest Marathont

A célokhoz kapcsolódóan szintén fontos meghatározni, hogy a célodat MIÉRT akarod elérni? Mi az ami hajt a célod felé? Mi az amiért megéri akár áldozatot is hozni azért, hogy elérd az általad vágyott célt? Ezekre a kérdésekre adott válaszaid folyamatosan erőt és kitartást fognak adni Neked, hogy tegyél lépéseket a céljaid felé és ne add fel.

A fenti célhoz kapcsolódóan lehet az okok lehetnek például:

  • gyerekkori álmom
  • javítani szeretném az egészségem és rendszeresen szeretnék ezek után sportolni
  • be akarom magamnak és másoknak bizonyítani, hogy képes vagyok rá

Feladat: írj össze legalább 20 okot (fenti MIÉRT kérdésekre választ), hogy miért szeretnéd az adott célodat elérni.

2. Technika: napi 1 lépés

Tegyél meg minden nap legalább 1 lépést a célod elérése felé, legyen az akármilyen apró lépés is. Ezáltal hozzászoksz ahhoz (szokást alakítasz ki), hogy naponta tegyél a céljaidért, így kitartásod is erősödni fog.

A marathoni futás céllal kapcsolatban a következő apró lépések lehetnek:

  • Hétfő: interneten keresgélek edzéstervet a maratoni futáshoz
  • Kedd: futócipőt nézek magamnak
  • Szerda: elmegyek és kocogok 10 percet

Feladat: írd össze, hogy a következő 1 héten milyen lépéseket tudsz naponta megtenni a célod elérése érdekében és azokat a lépéseket tedd is meg

3. Technika: ösztönző idézet

Az idézetek nagymértékben segíthetnek abban, hogy fenntartsák a motivációdat és emlékeztessenek arra, hogy érdemes küzdeni a céljaidért.

Feladat: válassz ki egy kitartásra ösztönző idézetet, amely emlékeztet arra, hogy légy kitartó. Ha kiválasztottad nyomtasd ki/írd le egy papírlapra és helyezd el egy látható helyre (az egyik fenti Winston Churchill idézet, bekeretezve az íróasztalomon van elhelyezve). Olvasd el naponta többször, ahányszor csak jól esik.

Van esetleg saját technikád a kitartás erősítéséhez?

Örömmel fogadjuk mind a saját technikákat mind a véleményedet/kommentjeidet a cikkel kapcsolatban.

„A zseni 1% ihlet, 99% verejték”  /Thomas Alva Edison/

 
 
 

 

 

 

Kategória: Ötlettár| Hozzáadta:: Hodildi(2014-08-16) W
Megtekintések száma: 200 | Címkék (kulcsszavak): akaraterő, kitartás, siker, motiváció, célok elérése | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
 
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
 
   
Copyright MyCorp © 2018