Főoldal» Cikkek» Ötlettár az élethez» Félelem-Szorongás leküzdése

Hogyan bánjunk egy szorongó emberrel?

Szerintem nagyon érdekes lehet ezt a témát megbeszélni, úgyhogy csapjunk a lecsóba és nézzük meg, hogyan lehet kezelni egy szorongó embert úgy, hogy csökkenjenek a szorongásai.

Az első legfontosabb dolog szerintem a kellő mennyiségű empátia és a türelem. Itt a hangsúly a "kellő mennyiségű” jelzőn van, mert a kevés és a túlzásba vitel is káros lehet.
Ha nem vagyunk türelmesek egyáltalán a másikkal, akkor csak még több szorongást generálunk benne, mert olyanokat mondunk neki, hogy: "Hát te még ezt sem tudod?” vagy hogy: "Ugyan már, gyerekjáték ez, nem kell félni tőle!”. Ha pedig túlságosan empatikusak vagyunk vele, akkor lehet, hogy magunkra vesszük a keresztjét és saját magunkat betegítjük meg.
A második legfontosabb tényező, ami erősen összefügg az előzővel, a tanítás és a gyakoroltatás. Itt írnék egy példát. Az egyik családtagom kezdetben igen nehezen kezelte a modern bejárati ajtónkat, ami speciális módon nyílik. Féltem is, hogy elrontja a zárat benne. De aztán sikerült egymással megbarátkozniuk, mégpedig úgy, hogy többször megmutattam, hogyan működik az ajtó, és utána pedig minden kötelezettség nélkül gyakorolt. Azaz, rászántunk némi időt, egymás után többször kinyitotta-becsukta. És lám-lám, már ment is neki, és sikerélménye volt belőle. Büszkén újságolta, hogy már ki tudja nyitni és be is tudja csukni.
A harmadik segédeszköz a humor. Ezt én akkor szoktam használni, ha már semmi sem segít. Itt is egy sztorival érzékeltetném, hogy mire gondolok.
Szerintem a nők körében nagy szorongásforrás lehet a sütés-főzés. A mi családunkban például az önbizalomhiányos nők a legnagyobb részletekig kielemzik az általuk sütött süteményeket, és általában azokat a részleteket nagyítják fel, amik szerintük nem sikerültek. Hogy túl kevés cukrot tettek a tésztába, nem kelt meg rendesen, összelapult a sütőben, stb. stb. Teszik ezt még akkor is, ha a süteménynek az égvilágon semmi baja sincs, és abszolút ehető (még ha bír is némi szépséghibával). Mert ugye azt tanulták, hogy a tölteléknek 20,2 miliméteresnek kell lennie, és ha nem annyi, akkor összedől a világ, és mindenkitől bocsánatot kell kérni.
Ha én régebben egy ilyen helyzetben elkezdtem bizonygatni, hogy teljesen jó ez a sütemény, akkor általában még jobban lehúzták a saját alkotásukat, és a végén elment a kedvem tőle, hogy megegyem. Ezért mostanában más taktikát alkalmazok, előveszem az akasztófa humort, és például ilyeneket mondok: Hát igen, ez tényleg borzalmas, látni sem bírom, gyorsan pusztítsuk el! Közvélemény kutatást végeztem, megkérdeztem a Kukamanót, a Toalettkacsát és azt a derék házőrző ebet az udvaron, hogy megeszik-e. Már alig várják a sütit, úgyhogy nyugi, el fog fogyni.
Az ilyen és ehhez hasonló mondatok kizökkentik az önvádoló szerepből a szorongó embert, és végre helyreáll a családi béke.

Kategória: Félelem-Szorongás leküzdése| Hozzáadta:: Hodildi(2013-02-03) W
Megtekintések száma: 211 | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
 
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
 
   
Copyright MyCorp © 2018