Főoldal» Cikkek» Halál vonata» Gyász

A gyermek gyásza
Ismerősök, barátok, családtagok – különösen, ha közeli – elvesztése mindenki számára tragédia, szenvedés, hosszadalmas lelki – kognitív feldolgozást igénylő folyamat. A felnőttek számára estenként bejárt utak, segítségek adódnak.
Gyászolnak-e a gyermekek, és ha igen, vajon hogyan? Azonos-e a gyermeki és a felnőtt „gyászmunkája”? Hogyan, ki és mikor segíthet?
Határozottan vallom, hogy a gyermekek is gyászolnak! A gyász fogalmát rendszerint egy adott személy halálát követő állapotra értjük. Nem egyértelmű a halál fogalma. A magyar jog szerint a halál: amikor a légzés, a keringés és az agyműködés teljes megszűnése miatt a szervezet visszafordíthatatlan felbomlása megindul. A biológiai halál az élő szervezet működésének teljes és végleges leállása. Vallási nézetek zöme szerint a halál a földi élet vége. Nem tisztünk, hogy bármely álláspont mellett állást foglaljunk, hisz ez mindenki meggyőződése, hitvilága, életszemlélete alapján egyéni. Abban azonban mindegyik felfogás megegyezik, hogy a halál hírére szinte minden esetben az első reakció a hitetlenség, az ilyenkor adott „nem hiszem el” válasz és lesújtottság, a bénultság.
Ha a kisgyermek érzelmeit megfigyeljük a halálhír kapcsán, szinte ugyanezeket a reakciókat látjuk. Abban természetesen különböznek az iskoláskor előtti kisgyermekek a felnőttektől, hogy a halált, a „valahova való elköltözésként” gondolják, élik meg, s gyakran úgy gondolják, hogy az elhunyt családtag egyszer csak, majd valamikor visszatér, „feltámad”.
A legfőbb segítség, mint a nevelés kapcsán oly sokszor, az őszinteség. A fájdalom, a gyász vállalása. Nem hiszem, hogy tanácsos a kisgyermeket hamis illúzióba ringatni. Nem baj, ha látja a felnőtt „szenvedését”. Nem tanácsos e tekintetben (sem) alakoskodni, szerepet játszani. A gyermek könnyen és gyorsan rájön a hamisságra, őszintétlenségre. A gyászmunkában nagy segítség tehát az őszinteség, a fájdalom megbeszélése. Gyászoljon a család együtt. Higgyünk Szabó Magda soraiba: „A halott, akit szerettünk, nem olyan emlék, amely árnyékot vetne ránk, élőkre, hanem fényes, szelíd és ragyogó
Kategória: Gyász| Hozzáadta:: Hodildi(2013-06-25) W
Megtekintések száma: 156 | Címkék (kulcsszavak): gyász, elhunyt szülők, gyászoló gyermek | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
 
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
 
   
Copyright MyCorp © 2018