Főoldal» Cikkek» Érzelmek hullámhosszán» Túlérzékenység

Kortünet a túlérzékenység*

- A túlzott érzékenység egyfajta paranoid, bizalmatlan beállítódást jelent. Az ilyen ember minden társas helyzetben arra számít, hogy sérelem éri - mondja dr. Almási Kitty klinikai szakpszichológus. - Bármilyen apró, gyanúsnak ítélt esemény elegendő ahhoz, hogy az illető félreértelmezze, és úgy állítsa be, hogy az rá vonatkozóan negatív legyen.

A túlérzékenyek mellől egy idő után eltünedeznek a barátok és ismerősök. Ez megerősíti őket a hitükben, hogy az emberekben nem lehet megbízni. Sokszor nem veszik észre, hogy másképp reagálnak bizonyos helyzetekben, mint a többiek.

Ha igyekszünk megértően viselkedni egy ilyen helyzetben, fontos, hogy ne vigyük túlzásba, mert az csak fokozza az érzékenységet. Próbáljuk kifejezni megértésünket, de azt is, hogy a másik fél szándékait mi másképp értelmezzük: nem látjuk olyan tragikusan a helyzetet.

A túlérzékenység hátterében szinte mindig alacsony vagy ingatag önértékelés áll. Ha olyan szemüvegen keresztül nézzük világot, ahol minden arról szól, hogy mennyire sikertelenek, boldogtalanok és ügyetlenek vagyunk, és senki sem szeret minket, a legártatlanabb esemény is érzékenyen érint. Magunkkal vagyunk elégedetlenek, de ahelyett, hogy ezt bevallanánk, inkább a külvilágot hibáztatjuk. Ha másra haragudhatunk, az sokkal elviselhetőbb, mintha magunkra kellene.

Az önértékelést, a mások iránti bizalmat a szüleink által adott minták határozzák meg. Az a gyermek, akit a szülei sokat dicsérnek, de reálisan foglalnak állást konfliktusok esetén, nem valószínű, hogy túlérzékenységgel küzdene később. A gond abból adódhat, ha valakit mindig vagy éppen ellenkezőleg, soha nem dicsérnek vagy védenek meg szülei. Az első esetben az illető elvárná mások feltétel nélküli odaadását, és csalódást jelent minden ettől eltérő eset, a második formánál pedig újra és újra az elutasítást élik meg a legapróbb konfliktushelyzetben is.

A pszichoterápiás segítséget nehezíti, hogy a túlérzékenység miatt sokan nem viselik el azt, hogy hibáikkal szembesülniük kell és emiatt inkább bizalmatlanok maradnak. Abban az esetben viszont, ha valaki kész elfogadni a segítő kritikát, akkor nagy esélye van a barátnak vagy a pszichológusnak, hogy változást érjen el.

Kategória: Túlérzékenység| Hozzáadta:: Hodildi(2014-08-15) W
Megtekintések száma: 100 | Címkék (kulcsszavak): paranoditás, bizalmatlanság, túlérzékenység | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
 
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
 
   
Copyright MyCorp © 2018