Főoldal» Cikkek» Érzelmek hullámhosszán» Szorongás-Félelem

A félelem legyőzése

A félelem definíciója:
A félelem egy lehangoló érzés, amit egy általunk észlelt fenyegetés kelt bennünk. Egy alapvető mechanizmus, válasz egy bizonyos ingerre, mint például a fájdalom vagy veszély. Egyes pszichológusok, mint például John B. Watson, Robert Plutchik és Paul Ekman úgy vélik, hogy a félelem alap- vagy öröklött érzelmek közé tartozik. Ez a csoport magába foglal olyan érzelmeket, mint az öröm, a szomorúság és a harag. A félelmet meg kell különböztetni a hozzá kapcsolódó érzelmi szorongás állapotától, ami általában bármilyen külső fenyegetés nélkül lép fel. Továbbá a félelem kapcsolatban van a menekülési és az elkerülési viselkedéssel, míg a szorongás a veszélyek eredménye, melyeket kontrollálhatatlannak és elkerülhetetlennek érzékelünk.
Érdemes megjegyezni, hogy a félelem szinte mindig jövőbeli eseményekhez kapcsolódik, mint például egy folyamatosan romló helyzet vagy egy szituáció folytatása, ami elfogadhatatlan. A félelem lehet egy azonnali reakció is arra, hogy valami jelenleg történik.
(forrás: Wikipédia)
Most nézzük meg mi is van valójában mögötte:
Ha félelmet érzünk, az azt jelenti, hogy tudatállapotunk kiszakadt az „Egész” érzékeléséből és a jelen pillanatból. Gondolati vetítővásznunkra egy olyan jövőbeli lehetséges esemény bekövetkezését vizualizáljuk, amely bekövetkezését nem akarjuk. Ilyenkor elfelejtjük, hogy gondolataink teremtő erővel rendelkeznek és abba a kétségbe esünk, hogy életünket külső erők irányítják.
Külső erők helyett viszont pontosan mi vagyunk azok, akik arra koncentrálunk, amit valójában nem akarunk, hogy bekövetkezzen. Ebben a pillanatban lényünk azonnal jelez számunkra, negatív érzelmek formájában, mint például a félelem, hogy amire gondolunk az nincs harmóniában azzal, amit valójában meg akarunk tapasztalni. Leesik a lelki energia szintünk és öntudatlanul alacsonyabb frekvencián kezdünk kommunikálni az Univerzummal, ami által azt vonzzuk be, ami nem kedvez számunkra.
Hogyan tudod legyőzni a félelmet?
Ha félelmet érzel, akkor tudatosítsd magadban a mögötte rejlő negatív gondolatot és a gondolatot kiváltó hiedelmet. Figyeld meg és cseréld ki ezt a negatív gondolatsort egy olyan gondolatsorral, ami összhangban van azzal, amit valójában meg akarsz tapasztalni.
Pl.:
Éppen egy szóbeli vizsga előtt állsz és várod a folyosón, hogy téged hívjanak be. Előtted hárman már túlestek a megmérettetésen és mind a hárman megbuktak. Te tudod magadban, hogy jól felkészült vagy és minden esélyed megvan arra, hogy sikerüljön, mégis a téged ért inger hatására kétségbe kezded vonni képességeidet és azon kezdesz el gondolkodni, hogy neked sem fog sikerülni a vizsga. Ez elindít egy negatív gondolati és érzelmi spirált egy jövőbeli eseményről, amit nem akarsz megtapasztalni:
„Én is meg fogok bukni! Ezek nagyon szigorúak, nem tudok semmit!”
Megjelenik a félelem. Ez annyira fel tud erősödni, hogy tényleg leblokkolsz és azt is elfelejted, amit megtanultál. Te is megbuksz, mert arra koncentráltál. Rajtad múlt.
Viszont te azért jöttél, hogy sikeres vizsgát tegyél. A sikerhez tehát erre kellett volna folyamatosan koncentrálni:
„Felkészült vagyok, képes vagyok rá, megcsinálom!”
Eltűnik a félelem. Helyette jó érzések keletkeznek benned. Erősödik az önbecsülésed, a hited, a magabiztosságod. Képességeid maximumát tudtad nyújtani. Te sikeres vizsgát teszel, mert arra koncentráltál. Rajtad múlt.
Ha tudatosítod magadban ezt a mechanizmust, akkor eszedbe fog jutni, hogy amikor félelmet érzel, akkor valami olyan dolog jár a fejedben, amit valójában nem akarsz, hogy bekövetkezzen az életedben. Használd ezt úgy, mint egy vészcsengőt, ami bejelez, hogy most a gondolataiddal rossz irányba teremtesz! A félelem innentől kezdve legyen a barátod!
Állítsd meg tudatosan a negatív gondolatsort és helyettesítsd be olyan pozitív gondolattal, aminek segítségével bevonzod életedbe azt, amit valójában akarsz. Egyszerre ugyanis nem tudsz számodra pozitív és negatív dologra is gondolni.
Ha sikerül a csere, abban a pillanatban a félelem is eltűnik. Lényed pozitív érzelmekkel fog visszajelezni neked, hogy a mi most jár a fejedben, az harmóniában van azzal, amit valójában meg akarsz tapasztalni. Így tudatos teremtővé válsz és a félelmeidet a barátoddá tudod szelídíteni.
Sok sikert és félelemmentes életet!
 
Szántai Zsolt
Kategória: Szorongás-Félelem| Hozzáadta:: Hodildi(2013-06-25) W
Megtekintések száma: 498 | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
 
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
 
   
Copyright MyCorp © 2018