Főoldal» Cikkek» Hogyan bánjunk...» a nőkkel

A női logika megérthető?

Nehéz fába vágtam a fejszémet. Ezt már akkor éreztem, mikor rádiós munkatársam megkért arra, hogy írjak cikket a női logikáról, vagy inkább logikátlanságról? Azt se tudtam először, hogy kezdjek ebbe bele. A végén? Na, de, ha a végén kezdem, akkor hogy fogjuk érteni az elejét? Pont ez a probléma, hogy nem értjük az elejét, ettől mászunk a falra. Meg, hogy miért nem érti egymást a férfi és nő.
 

Először is... Nem vagyok nő. Ennek nem tudom, hogy örüljek e, vagy inkább sírjak, a lényeg, hogy nem tudok veled autentikus női tapasztalatot megosztani. Arról viszont tudok beszélni, hogy kívülről nézve miért is tűnik sokak számára logikátlannak az, amit a nők elkövetnek, vagy inkább mi követjük el és már csak egy reakció szemlélői vagyunk valójában? Lehet, hogy igazából teljesen logikus az, amit a nők tesznek, csak mi gondoljuk azt, hogy ez nem így van?
Azt hiszem azoknak a férfiaknak a körében találkoztam a leginkább a "nők hülyék és logikátlanok" hozzáállással, akik alapvetően nem sajátítottak el bizonyos férfias viselkedési modelleket, ennek következtében pedig a párkapcsolati és szerelmi életükben sok kudarcot éltek át.
Az érzelmi fejlettség, máris egy fontos kérdés, ugyanis az idő során egyre inkább arra kezdtem rájönni, hogy a nők valójában nagyon is kiszámíthatóak lehetnek.
Mire is mondjuk azt valójában, hogy logikátlan, amit a nő csinál? Miért teszi ezt?
Tegyük fel egyik nap még kedves velünk, másik nap pedig nem válaszol az általunk küldött smsre, vagy, ha egy olyan csajsziról beszélünk, aki azért korrektebb, csak egy rövid szavas üzenetet küldd, melyből egyértelműen érződik az, hogy nem akar velünk mélyebben kommunikálni.
Fel is tesszük a kérdést... ez meg mi??? Tegnap még érdeklődött, most akkor mi van? Mit szúrtam el?
Nézzünk egy klasszikus szituációt, ami azon a randin zajlott le, mikor a kérdéses hölgy még érdeklődő volt. A téma legyen például a rockzene szeretete. A következő párbeszéd zajlik:
Férfi: - Nem szeretem a rockzenét, nem a stílusom.
Nő: - Fúúú, nekem pedig az a kedvencem, imádom, minden mennyiségben!
Férfi: - Tulajdonképpen én is meghallgatom, ha úgy adódik, de magamtól nem megyek el egy koncertre.
Nő: - Na, de miért nem? Jó fellépések vannak mostanában Pesten!
Férfi: - Végül is igen. Vannak azért tehetséges bandák, akik jó dalokat játszanak és érdemes őket hallgatni.
Tegyük fel, hogy a kérdéses randin, ahol a nő ilyen "kedves" még legalább két ilyen szóváltás lezajlik. Majd másnap tőmondatban válaszol a férfi smsére. Mi történhetett?
Feltűnt valami a fenti párbeszédben?
A férfi elkezdte közelíteni a véleményét a nőjéhez. Itt egyáltalán nem a közös pontok megtalálásáról van szó. Hanem a nő megérezte, hogy a másik az ő véleményének akar megfelelni. Majd ennek következménye a vonzalom csökkenése. A rövid sms pedig a vonzalom csökkenéséből fakadó, kevesebb érdeklődés.
Mire a férfi felhívja a nőt, hogy újabb randira invitálja, a reakció pedig annyi, hogy "hát nem tudom még, hogy elmenjek e" Hmmm...
Bizonytalanság? A nők megérzik ezt, és, ha kicsit a pszichológia eszköztárához folyamodunk, az elhárító mechanizmusok általában sokkal gyorsabban elkezdenek működni, mint, hogy egy adott tapasztalatot felelősségteljesen megfogalmaznánk, tehát sokszor a nők azt mondják ilyen helyzetben, hogy: "Hát igen, olyan aranyos, de valahogy nem, valami hiányzik belőle, furcsa is, mert eleinte még érdekesnek tűnt..."
Nyilván ez a mondat hangozhatna így is (adott érettségi szint után sok nő meg is tudja fogalmazni):
"Eleinte tetszett, mert bejött a szövege, a külseje, az intelligenciája, de bizonytalan érzelmileg, ezért csökkent a vonzalmam az irányába és most már nem érdekel annyira."
A pasas meg csak néz és fogalma sincs, hogy mi történik vele.
Őszintén tudom, hogy milyen azoknak a srácoknak a bőrében lenni, akik nem értik a nőket. Akik megtanultak férfiként viselkedni már gyerekkorukban, azoknál ez nem kérdés. De ők, nem is nagyon mondogatják azokat a mondatokat, hogy a nők "logikátlanok, hülyeségeket csinálnak, stb."
Nézzük meg például a nők evolúciós érdekeit. Számukra nem éri meg rövid távú, alkalmi kapcsolatot létesíteni egy férfival (leszámítva a peteérési ciklus közepét), a leghasznosabb az, ha megszerzik az adott hím gondoskodását is, amellett, hogy értékes génkészlettel rendelkező pasit választanak.
Mi történik akkor, ha a nő mégis rövid távú kapcsolatot létesít?
Sok esetben megbélyegzik. Kockáztat egy terhességet. Mégis sokszor látjuk, hogy a nő nyíltan tagadja egy adott férfi iránti érzéseit, sőt meg is magyarázza ezt azzal, hogy "de akkora szemét", mégis következő alkalommal újra együtt tölt egy éjszakát azzal a szintén intellektualizált reménnyel, hogy "most talán majd komolyan fog venni, megváltozik". A dolog hátterében egész egyszerűen sokszor csak annyi áll, hogy rövid távon megéri fenntartani a nőnek egy ilyen férfival egy kapcsolatot, annak génkészlete miatt, miközben ezért nem vállal felelősséget, hiszen akkor számolnia kellene ennek negatív ódiumaival is. Például, hogy egy kurvának nézik. Ez talán az a mondat, amit egy nő sem szeretne sosem hallani. Ezért keresi a látszólag logikusnak tűnő magyarázatokat, az illogikusnak tűnő viselkedésére (Jelenlegi példánál maradva arra, hogy összejár egy pasival, aki nem figyel oda rá igazán.)
De ne térjünk el a témától, ez csak egy példa volt olyan szituációk tömkelegére, mikor a nő valami olyat tesz, ami előtt a férfi érthetetlenül áll.
Most mondanék egy számomra érdekes észrevételt, amire nem rég jöttem rá.
Szerintem:
Női logikátlanság = Férfi alacsony érzelmi intelligenciája, bizonytalansága (ez fordítva is lehet igaz!)
Mert, ha a férfinak fejlett az érzelmi intelligenciája, mind a negatív, mind a pozitív érzelmeit, gyorsan és hatékonyan tudja kezelni magánál és másnál is. Fel tud ismerni tipikus lelki folyamatokat, tud ezekre adekvát módon reagálni.
Nézzünk meg most egy konkrét beszélgetés példát.
Az előzményhez hozzátartozik, hogy egy loveboxos levelezés után tértünk át facebookra, majd ott kértem el a nő számát, akivel (akkor hétfő volt), megbeszéltük, hogy csütörtökön találkozunk.
Abban egyeztünk meg, hogy szerdán keresni fogom és pontosítjuk a helyet. Az időpont már megvolt. Szerdán mikor hívtam nem vette fel a telefont, hagytam neki egy smst, nem reagált. Másnap láttam, hogy online facebookon, addigra már szerveztem programot, de kíváncsi voltam a korrektségére, mivel, mikor rákérdeztem, hogy mi a helyzet, kerestem, akkor se válaszolt. Gondoltam akkor, ha ilyen a csajszi, akkor sztorno. Nem kerestem. Rá másfél hétre rám írt facebookon.
A következő volt a beszélgetés lényegesebb része (ide zárójelben írom majd az észrevételeimet):
Nő: - szia...
Én: - hello, nocsak, előkerültél
Nő: - én igen
Én: - pedig én már elkönyveltem, hogy ez a dolog akkor sztorno
Nő: - te nem kerestél... miért könyvelted el?
(TESZT: rám akarja hárítani a felelősséget olyanért, amit ő csinált, a lényege, hogy hagyom e, hogy rám nyomja a "férfi dolga" stb. szöveggel)
- Én: - én? hívtalak telon, mikor megbeszéltük, még smst is hagytam + itt is írtam másnap, 0 válasz
Nő: - sokat dolgozom, el vagyok havazva
(TESZT: elfogadom e a kifogását, ergo felméri, hogy azt csinálhat e velem, amit akar, ha úgy gondolja leszarhatja a fejemet, ha kedve van, válaszolhat)
- Én: - vágom, de ez nem korrekt akkor sem, főleg, ha meg is dumáljuk előtte, hogy nem jelzel annyit se, hogy bocs, nem jó az időpont Nő: ne haragudj, igazad van
(Itt már felelősséget vállal, épp ezért volt teszt az előbbi és nem úgymond "gyerekesség jele", hogy nem vitte el az elején a balhét)
- Én: - utána gondolkodtam, hogy ezt leírjam e neked, de mivel még annyira egymást nem ismertük, és nem is jeleztél, úgy voltam vele, lehet akkor ilyen vagy, hogy kiderült időben, azt kész
(Magasabb értékek bemutatása: azt kommunikálom magamról, hogy nem sértődtem meg, pozitívan látom a helyzetet, mert szűröm az embereket, akik nem korrektek, azokkal kapcsolatban örülök, ha ez az elején kiderül, és nem raboljuk egymás idejét)
- Nő: - és most mi lesz? ennyi?
(TESZT: kíváncsi arra, hogy következetes vagyok e, vagy csak játszom a keménygyereket + tudok e rugalmas döntést hozni)
- Én: - az szimpatikus, hogy elismerted, megbeszélhetünk másik időpontot, ha meg tudunk abban egyezni, hogy a sok munka ne legyen az alól kivétel, hogy visszajelzek e az ügyben, hogy mi van
(Jutalmazom azt, hogy bevállalta a balhét, de lefektetem a kereteket, hogy mik az én játékszabályaim, amik szerint játszok, ez a tisztelethez vezető út egyik fontos lépcsője)
- Nő: - jól van, köszönöm a lehetőséget... :)
(mosoly jelet rak, ergo elfogadja, hogy én vagyok az irányító a helyzetben, de még várhatóan tesztelni fog, hogy végig merem e vinni a szituációt)
- Én: - e héten már csak vasárnap lesz szabadidőm, olyan este 7 fele, jövő héten csütörtök este pl. jó, mit szólsz a vasárnaphoz?
- Nő: - legyen, családi banzáj lesz nálunk, de nem estig
- Én: - ok, akkor legyen 7, Deák tér, aztán lemegyünk sétálunk egyet a parton
- Nő: - majd hívlak, az jó? hogy tuti jó e a hét óra
(EGYÉRTELMŰ NŐI TESZT: itt méri fel, hogy átadom e neki a kontrollt, NAGYON FONTOS: HA EGY NŐ (mikor még ismerkedtek) AZT MONDJA A TALÁLKOZÓ ELŐTT, HOGY MÉG NEM TUDJA PONTOSAN HOGY TUD E JÖNNI, SOHA, ISMÉTLEM SOHA NE MENJETEK BELE ABBA, HOGY Ő JELEZZE A TALÁLKOZÓ NAPJÁN EGY-KÉT ÓRÁVAL, HOGY RÁÉR E!!! Természetesen az ésszerű rugalmasság ebbe nem tartozik bele, pl. reggel 9-ig visszajelez egy este 8 órai találkozóval kapcsolatban.)
- Én: - én holnap már nem szervezkedek, ha nem jó most neked a vasárnap 7, akkor csinálok más programot. jössz vagy nem? (ez a beszélgetés péntek késő este zajlott egyébként)
- Nő: - egy évben egyszer van ilyen, szeretnélek látni
- Én: - rendben, akkor családozz, én kitalálok mást és majd találkozunk jövő héten
(Magasabb értékek kommunikációja: tiszteletben tartom, hogy programja van, egyúttal azt is közvetítem, hogy nem vagyok rászorulva a társaságára)
- Nő: - neeeeeee!!!
(Ez is egy teszt, valójában nem annak a jele, hogy megijedt, hogy elveszít, hanem azt méri fel, hogy visszavonom e, amit leírtam, vagy vállalom a döntéseim következményeit)
- Én: - most már kimondtam, ez van, lehetekre, hogy "lehet jössz, lehet nem" meg nem szeretek játszani, én is kíváncsi vagyok, de kibírom jövő hétig :)
- Nő: - én nem !!!!!
(TESZT: műhiszti... felméri, hogy reagálok e rá érzelmileg. Ilyen helyzetekben nagyon fontos a non-reaktivitás, tehát nem mutatok erős érzelmi reakciót arra a viselkedésre, ami nem szimpatikus. Ha leszúrom ebben a helyzetben, vagy elkezdek vitatkozni, azzal kondicionálom, megerősítem a "hisztijét")
- Én: - nem baj. családi összejöveteleken illik ott lenni, főleg, ha egyszer van egy évben. :)
- Nő: - így van... sajnos
(Itt már értékesebb számára a velem való találkozás, mint a családi program, amit tudatos kötelezettségnek tekint, azért, mert értéket demonstráltam azáltal, hogy én "ráérek", nem vagyok rászorulva a társaságára, illetve átmentem a teszteken)
Természetesen a levelezés itt még nem ért véget és annak kimerítése sem, hogy bizonyos jeleket hogyan érdemes értelmezni és reagálni rájuk. Tovább jelen cikkben azért sem szeretném cizellálni a témát, mert most buzdítanám férfi olvasómat arra, hogy, ha gondja van azzal, hogy megértse a női logikát, akkor ne adja fel annyival, hogy nem lehet és a nők hülyék! Van megoldás. :)
 
Írta: Lázár Gergely
Kategória: a nőkkel| Hozzáadta:: Hodildi(2013-06-25) W
Megtekintések száma: 588 | Címkék (kulcsszavak): női logika, hódítás, rejtélyes nők | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
 
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
 
   
Copyright MyCorp © 2018