Főoldal» Cikkek» Gyermeknevelés» Gyermeknevelés

Önbecsülés hiányának 5 biztos jele

Az önbecsülés hiányának tünetei, hasonlóan más lelki probléma tüneteihez, mindig valamilyen mélyebb problémát jeleznek. Mely, ha nincs kezelve, akkor egyre jobban elmélyül, ahelyett, hogy javulna változna az idő múlásával.

Az egészséges énkép, az önbecsülés, és az önbizalom belépőként szolgálnak a személyes sikerhez. Ezek hiányában a személyes célok, a boldogság egyre kevésbe valószínű, hogy képes realizálódni a gyermek, majd a felnövekvő felnőtt életében.

A jelek, melyek alacsony önbecsülésre utalnak

Vádaskodás

Mások vádja, okolása a személyes problémákért egy védekező mechanizmus, mely segít megvédeni a gyermeket (minket is), attól, hogy a gyermek felvállalja a személyes felelősséget és a tettek következményét.

Ilyenkor a gyermek nem tudja elfogadni a cselekedetének következményét vagy annak egy aspektusát, mellyel szembesülnie kell, és emiatt túl fájdalmas lenne számára, hogy kimondja, hogy „Én döntöttem rosszul!”.

Annak képtelensége, hogy beismerjük, és elfogadjuk magunk számára, hogy rosszul döntöttünk egy adott helyzetben, az önbecsülés hiányának egyik jele.

Emiatt a gyermek a problémával, a helyzettel, a résztvevő személyekkel szemben (beleértve saját magát is) érzett dühöt, feszültséget, úgy vezeti ki magából, hogy közben másokat vádol.

Képtelenség arra, hogy önmagát, és másokat szeressen

Képtelenség arra, hogy önmagát, és másokat szeressen

A gyermek (és mi is), hogy képessé váljunk mások szeretetére, annak elemi feltétele, hogy saját magunkat képesek legyünk szeretni. A gyermekekkel való foglakozásokon ez a legelső kérdés, ami elhangzik:„Szereted magad?” Meglepően sok esetben a válasz, hogy: „Nem!”

A gyenge önbecsülés mögött mindig egy zavaros, gyakran jelentéktelennek tűnő énképet találni. Emiatt a gyermek nem képes saját magával kapcsolatban jó érzéssel vélekedni, cselekedeteit túlzott kritikával kezeli, és egyre mélyebben megváltoztatja a saját magáról alkotott képet. Fokozatosan csökken a saját magával szemben érzett szeretete, mely megváltoztatja a másokkal szembeni kapcsolatot.

Hogyan is történik mindez?

Létezik egyfajta visszacsatolás, melyet jól kifejez a következő érzés:

„Ha én nem szeretem magam, miért kellene, hogy Te szeress engem?!”

Ha egy személy szeretetet fejez ki egy olyan gyermek iránt, aki alacsony önbecsüléssel rendelkezik, a gyermekre ez disszonánsan hat. Kialakul benne egy tudatalatti párbeszéd:

Hiába szeret engem nagyon ez az ember engem, de én ezt nem érdemlem meg! Én csak közepes szintű szeretetet érdemlek meg!” Ez feszültséget okoz a gyermekben, és ezt a feszültséget valamilyen módon oldania kell. Tenni fog arról, hogy a kevésbé váljon szerethetővé az illető által, aki szeretné. Elkezdi bántani őt lelkileg. Pedig neki lenne leginkább szüksége szeretetre.

Az alacsony önbecsüléssel rendelkező gyermek (személy) azon rágódik közben, hogy az illető mit is szeret egyáltalán benne?

Visszahúzódó magatartás

Az alacsony önbecsüléssel rendelkező gyermek (felnőtt is), szélsőséges esetben csak a legszükségesebb kommunikációt végzi a családon kívül eső emberekkel. Retteg attól, hogy meg kell szólalnia, hogy meg kell mutatnia magát. Amikor egyedül van, azt elemzi, hogy mikor mit rontott el a beszélgetések során, és közben azt is vizsgálja, hogy mi a gond saját magával.

Önáltatás

A realitások tagadása. Az alacsony önbecsülésű gyermek ragaszkodik hozzá, hogy neki semmi baja! Minden rendben van vele!

Hencegés, támadás szintén az alacsony önbecsülés jele. A másik véglet, a pozitív események, tárgyak, bizonyítékok gyűjtése. Körülbástyázza magát olyan dolgokkal, mely azt „bizonyítja”, hogy minden rendben. A szüleit gyakran nyúzza, hogy vegye meg azt a játékot, melyről álmodik (az előbb látta meg a kirakatban), majd mikor megvan játék, az öröm lelohad és elvész.

Függőségek

Függőségek

Minden cselekedetnek az elemi célja az, hogy jól érezzük magunkat. Márpedig egy alacsony önbecsüléssel rendelkező gyermek nem tudja magát jól érezni. Szenved az őt nyomasztó dolgoktól, melyeket el akar űzni magától! A kisebb gyermekeknél ez jelentkezhet TV, számítógép, internet függésben. A nagyobbaknál már előkerül a cigaretta, alkohol, drog, szex, vásárlás, stb.

A nagyobb gyermek tisztában van azzal, hogy amit tesz az önromboló, az alacsony önbecsülés miatt mégis úgy érzi, hogy mindezt megérdemli.

Kategória: Gyermeknevelés| Hozzáadta:: Hodildi(2015-04-23) W
Megtekintések száma: 160 | Címkék (kulcsszavak): önbecsülés, önbizalom, vádaskodás, visszahúzódó magatartás, gyermek lélektan | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
 
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
 
   
Copyright MyCorp © 2018